lördag, april 18, 2009

Krokeks hembygdsförening

Ja alla kanske inte vet så mycket om vår historia om just krokek, namnet tros komma från krokig ek, eken finns uppmärkt vid gamla ödekyrkan, det finns massor att se i kolmårds skogarna, vi har munkarnas dammbyggen som började vid guldvagnen källan där vi får dricksvatten från, sjön var på den tiden mycket större, sedan hade munkarna olika dammar så de dämmde upp vattnet, spår av dammarna finns på höger sida om vägen innan man svänger in mot guldvagnen.
Det finns också en historia om guldvagnen o hur namnet kom till som härstammar från munkarnas tid det finns också gruvor från munkarnas tid men tyvärr är de vatten fyllda men kul o se om man är intresserad av historia.
Vi har även rövargrottorna vid gamla sanatoriet numera kriminalvårds anstalt, det finns skylt som visar var den finns, vi har marmorbruket o marmor museet, Svintuna kvarn o Nunnebanan.
Ja det finns mycket o se runt omkring oss, något som rekommenderar det är o köpa böckerna om kolmården o dess historia som kan göras hos hembygdsföreningen

Länk till föreningen

http://www.hembygd.se/index.asp?lev=3579
.
.

Inga kommentarer: